به گزارش تهران۲۴ از شهرکرد، در حکومتهای مبتنی بر دموکراسی، همواره با تغییر دولتها، از طریق رایگیری مدیران و مسؤولان اجرایی آن دولت نیز در جهت ایجاد تحول نسبت به دولت قبل و تحقق شعارهای جدید، تغییر پیدا میکنند و دولتمردان بر این باورند تحقق شعارها و ایجاد تحول نیاز به مسندداری افرادی با افکار جدید نسبت به قبل دارد، در کشور ما نیز این اتفاق افتاده و به تبع مسؤولان استانها نیز تغییر پیدا میکنند، از این رو بازار انتصاب و انتخاب مدیران جدید داغ شده است لذا به سراغ فرمایشات رهبر انقلاب رفتیم تا شاخصههای یک مدیر مطلوب در جامعه اسلامی را مرور کنیم.
لزوم توجه به جوانان/ این کشور به جوانان انقلاب و حزب اللهی و مؤمن احتیاج دارد
در عمده سخنان مقام معظم رهبری به کرات مسئله جوانگارائی و اتکا به توان جوانان متخصص و نخبه کشور تاکید شده است و استمرار این فرمایشات در سالیان متفاوت نشان از عدم تحقق این شعار در کشور بوده است، ایشان در دیدار رمضانی امسال خود با دانشجویان در خصوص ملاکهای مدیر مطلوب در نظام اسلامی گفتند: بایستی کسانی بر سر کار بیایند که واقعاً عنصر جوان را قدر بدانند و عملکرد انقلابی داشته باشند این کشور به جوانهای انقلابی و حزباللهی و مؤمن احتیاج دارد.
امیدوار بودن
رهبر انقلاب امیدآفرینی را یکی از مهمترین لازمههای پیشرفت جامعه اسلامی میدانند و در این خصوص به مسؤولان تاکید کردند: مسئولین دولتی باید خودشان ناامید نباشند. اگر یک آدم ناامید و افسردهای را ما در رأس یک کاری گذاشتیم، خب پیدا است که این کار پیش نخواهد رفت؛ باید لبریز از امید باشند. معتقد به توانمندیهای داخلی باشند. آن که معتقد است که چه از لحاظ دفاعی، چه از لحاظ سیاسی، چه از لحاظ اقتصادی، چه از لحاظ تولید و امثال اینها کاری در کشور نمیشود انجام داد واقعاً لایق فرمانروایی و حکمرانی بر این مردم نیست.
خستگیناپذیر بودن
ایشان در سخنرانیهای بسیاری لزوم داشتن روحیه جهادی در مسؤولان کشور را تذکر دادهاند و اخیرا در مراسم تنفیذ حکم سیزدهمین دوره ریاست جمهوری گفتند: امروز میهن عزیزمان، تشنه خدمت و آماده حرکت جهشی در همهی عرصهها، و نیازمند مدیریتی با کفایت و جهادی و دانا و شجاع است که بتواند توانمندیهای آشکار و نهفتهی ملّت، بویژه جوانان را که بسیار فراتر از مشکلات است، بسیج کرده و به میدان کار و تلاش سازنده آورَد؛ موانع را از سر راه تولید بردارد؛ سیاست تقویت پول ملّی را بِجِد دنبال کند، و قشرهای متوسّط و پایین جامعه را که سنگینیِ مشکلات اقتصادی بر دوش آنها است، توانمند سازد؛
مدیریّت جهادی به معنای بیانضباطی نیست؛ پُرکاری، با تدبیر حرکت کردن، شبوروز نشناختن و دنبال کار را گرفتن، این معنای مدیریّت جهادی است
معظم له در سخنرانی دیگری در خصوص مدیریت جهادی اظهار داشتند: مدیریّت جهادی به معنای بیانضباطی نیست؛ پُرکاری، با تدبیر حرکت کردن، شبوروز نشناختن و دنبال کار را گرفتن، این معنای مدیریّت جهادی است.
ایشان در سخنرانی در سال ۱۳۹۸ با بیان اینکه مجریان نظام باید روحیه خستگیتاپذیری داشته باشند گفتند: برای شکوفایی اقتصاد کشور، به کاری احتیاج داریم که هم مجاهدانه باشد، هم عالمانه باشد. با تنبلی، با بیحالی، کمانگیزگی، مسئلهی اقتصاد کشور حل نخواهد شد. کار جهادی باید انجام بگیرد، مدیریّتهای جهادی باید بر مسائل اقتصادی کشور احاطه داشته باشند، تصمیمگیری کنند؛ کار جهادی. کار جهادی یعنی کاری که هم در آن تلاش هست، خستگیناپذیری هست، هم اخلاص هست؛ [یعنی] انسان میفهمد که برای خودش، برای پُر کردن کیسهی خودش کار نمیکند.
مدیریت فکورانه و عقلانی
ایشان در سخنرانیهای متعددی لزوم هوشمندی و عقلانیت در کارهای مسؤولان را از لازمههای مدیریت برشمردند و تاکید داشتند: در مدت خدمت و مسئولیت، همتتان را متمرکز کنید بر اینکه یک بازسازی انقلابی و البته عقلانی و فکورانه در همهی عرصههای مدیریتی انشاءاللّه بوجود بیاید. انقلابی بودن حتماً بایستی همراه باشد با عقلانیت که این شیوه صحیح جمهوری اسلامی از اول کار تا امروز این بوده که حرکت انقلابی با حرکت اندیشهورزانه و عقلانی همراه باشد.
داشتن تعهد و قدرت مدیریت
ایشان در جلسهای دیگر با تاکید بر لزوم مسؤولیتپذیری و داشتن قدرت مدیریت در افراد منصوب شده گفتند: هر مسئولیتی، هر سمتی، هر تواناییای، در کنارش یک مسئولیّتی دارد، یک تعهّدی وجود دارد. باید دید که آیا میتوانید آن تعهّد را انجام بدهید یا نه؟ این خیلی درسِ بزرگی است.
وی در این خصوص به حدیثی از رسول اکرم استناد کرده و افزودند: اباذر غفاری به گفته پیامبر مجاهد فیسبیلاللّه، رکگو و راستگو بوده اما برای مدیریت انسان ضعیفی است و پیامبر تاکید میکنند که تو حتی بر ۲ نفر نیز نباید ریاست کنی.
عدالتخواهی به معنای واقعی
ایشان با بیان اینکه انسانها از اول تاریخ تا امروز و از امروز تا پایان دنیا، همیشه عدالت را دوست داشتهاند و به عدالت نیازمند بودهاند خطاب به مسؤولان نظام گفتند: بایستی کسانی بر سر کار بیایند که حقیقتاً عدالتخواه باشند، نه اینکه به لقلقهی زبان اسم عدالت آورده بشود. به معنای واقعی کلمه عدالتخواه باشند و ضد فساد باشند.
نزدیکی به مردم
رهبر انقلاب در سخنرانی در جلسه درس خارج فقه خود، در توضیح نامهی حضرت امیرالمؤمنین (علیهالسلام) خطاب به مسئولان و فرماندهان نظامی برخی وظایف آنان را برشمردند و این نامه را به مثابه دستورالعملی برای همه مدیران نظام اسلامی دانستند و با اشاره به فرازهایی از این نامه گفتند: در منطق حکومت علوی اگر کسی به خاطر مسئولیتش دارای امتیاز و احترامی شد، این موضوع نباید اخلاق و رفتار او را با مردم تغییر بدهد و او را از مردم دور کند.
شفافیت و عدم پنهانکاری
رهبر انقلاب با استناد به سخنان امیرالمومنین شافیت را لازمه کار مدیران دانستند و در سخنرانی در سال ۱۳۹۷ خطاب به مسؤولان گفتند: مسئولان جز در موارد نظامی، امنیتی و اموری که با دشمن مقابله داریم، باید شفاف باشند و هیچ رازی را از مردم پنهان نکنند.
مدیر باید فعال و پر تحرک باشد
نظر رهبر انقلاب در خصوص پویایی و تحرک مدیران را میتوان از سخنرانی فروردین ماه ایشان در سال ۹۶ در حرم مطهر رضوی دریافت؛ ایشان در این خصوص میفرمایند: ما هرجا یک مدیریّت انقلابیِ فعّالِ پُرتحرّک داشتیم، کار پیش رفته است… باید مدیرانمان انشاءالله پُرانگیزهتر باشند، کارآمدتر باشند، تلاش بیشتری را انجام بدهند، و به حول و قوّهی الهی همینجور هم خواهد شد. من بهطور قاطع عرض میکنم که اگر مدیریّت در بخشهای مختلف کشور، متدیّن باشد، انقلابی باشد و کارآمد باشد، همهی مشکلات کشور حل خواهد شد؛ ما مشکل غیرقابل حلّی در کشور نداریم.
مسئولیت کارهایش را بپذیرد
مسئولیتپذیری و شجاعت به عهده گرفتن نتایج تصمیمات مدیریتی، از نگاه رهبر انقلاب یک ویژگی خوب برای مدیر است، ایشان میفرمایند: صداقت و مسئولیتپذیری باید در مدیران وجود داشته باشد. هنر یک مدیر این است که مسئولیتپذیری داشته باشد. بر مبنای یک پایه منطقی، کار را انجام دهید و مسئولیتش را هم به گردن بگیرید؛ بگویید این کار را کردم، مسئولیتش هم با من است. از مسئولیت نباید هراس داشت.
کفایت و توانایی انجام تعهداتش را داشته باشد
ایشان در مردادماه سال ۷۲ در مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری فرمودند: جدّی بودن در کار، آرام نداشتن برای کار، احساس مسؤولیت برای اصل اقدام و کار و وظیفهای که بر عهده گرفته، [برای مدیر و مسئول] بسیار مهم است. به همین جهت هم هست که اگر کسی واقعاً در بخشی از بخشهای کشور احساس میکند که کفایت لازم برای این کار را ندارد، معلوم نیست که پذیرش آن کار، مشروع باشد. چون قبول این کار، به معنای این است که تعهّد کند و بپذیرد که این کار را به انجام برساند. این، بدون کفایت و لیاقت، امکانپذیر نیست.
مدیر باید جمع کردن ثروت را برای خود گناه بداند
معظم له در مهر ۱۳۸۱ در تقبیح ثروت اندوزی مدیران میفرمایند: در نظام اسلامی، مراکز قدرت و کسانی که دستگاههای مختلف و مدیریّتها و امضاءها را در اختیار دارند، باید به جمع ثروت شخصی برای خود، به عنوان یک گناه نگاه کنند. اگر اینطور شد، آنگاه دستها و دامنها پاک خواهد ماند؛ والّا اگر مسؤولی که فلان تجارت خارجی و فلان مناقصه بزرگ در اختیار اوست؛ فلان پروژه مهم و پُرخرج زیر امضای اوست و فلان صندوق پول زیر کلید اوست، به خودش اجازه دهد برای منافع شخصی و جمعآوری ثروت برای خود یا نزدیکانش، از این امکان – که متعلّق به کشور و مردم است – استفاده کند، همان چیزی اتّفاق خواهد افتاد که در کشورهای دچار سیستمهای ظالمانه در گذشته و امروز در دنیا اتّفاق افتاده است؛ یعنی ثروت در یک نقطه متمرکز خواهد شد و جمع کثیری دچار محرومیّت و فقر خواهند گردید.
انتهای پیام/
https://tehran-24.ir/?p=115109