به گزارش تهران۲۴، مسعود فراستی منتقدسینما در نشست سیر و تحول رسانهای انقلاب اسلامی که به مناسبت چهلمین روز درگذشت نادر طالب زاده در شهر زنجان برگزار شد، به سوالات حاضران در مورد فیلم عنکبوت مقدس و جایزه این فیلم در جشنواره فیلم کن پاسخ داد.
فراستی در بخشی از این نشست دربارهی واکنشها به فیلم عنکبوت مقدس گفت: «یک بار گفتم اینجا هم میگویم؛ این اثر اصلاً فیلم نیست. این یک اثر مفلوک، حقیر، بیوطن و بیهمهچیز است. پس غلط کرده که بتواند به امام رضا توهین کند. اصلاً در این حد نیست. از این رو این اندازه حساسیت هم نیاز نبود.»
وی در پاسخ به سوال یکی از حاضران که واکنش وجدان جمعی را به او متذکر شد، در پاسخ گفت: «وجدان جمعی آبادان است نه جشنواره فیلم کن.»
این منتقد سینما گفت: بعد از چهار دهه هنوز به سینمایی نرسیدهایم که بتوانیم بگوییم سینمای ما سینمای مردم و انقلاب است و سینما نداریم و فقط چندین فیلم خوب وجود دارد که عمدتاً راجع به جنگ است، همانند مجموعه روایت فتح، دیدبان، مهاجر و… که خوشبختانه فیلم «موقعیت مهدی» که بوی آوینی و روایت فتح را میدهد نیز جزو فیلمهای خوب بود.
وی تصریح کرد: ما در هیچ زمینهای فرهنگ نقد نداریم و همین فرهنگ ما را عقب انداخته است و هنوز در گامهای اولیه و در حال آزمون و خطا هستیم.
فراستی با انتقاد از اینکه این آزمون و خطا همچنان در سینمای ما ادامه دارد و بها ندادن به نقدهای سینمایی از دیگر مشکلات ماست، افزود: متاسفانه فرهنگ نقد در بحث سیاست، اقتصاد و هنر را برنمیتابیم و همین موضوع موجب عقب ماندگی ما می شود، چرا که چیزی بیرون از نقد اتفاق نمیافتد.
مترجم و منتقد سینما ادامه داد: فرماندههان شاخص در جنگ بسیار داریم ما افرادی داریم که میخواهیم با آنها زندگی کنیم و فیلم ساز با خودآگاه و ناخودآگاه این شخصیت مانوس میشود و همین موجب میشود تا آن شخصیت فرم بگیرد و به همان میزان میتوان کاراکتر را به نمایش درآورد.
وی افزود: هیچ چیزی بیرون از نقد اتفاق نمیافتد و پرسش و نقد باید کرد تا بتوان قدم برداشت وگرنه در این دایره بسته گفتمان فرهنگی درجا خواهیم زد، امروز بیخود نگوییم وضعیت ما خوب است، وضعیت ما در فرهنگ بد است.
سردبیر مجله فرم و نقد با بیان اینکه در حال تکرار گذشته هستیم؛ البته گذشته را نمیتوانیم تکرار کنیم، بلکه از آن عقب میرویم، گفت: نادر طالبزاده پیش از اینکه هنرمند باشد، آدم سیاسی حرفهای با رسانه بود و هیچ کسی اندازه نادر طالبزاده آدم رسانهای انقلاب ما نبود.
وی افزود: ما تا محفلهایی را نداشته باشیم که بحث نظری در آن باشد و آرام آرام با زحمت اینها بارور شوند به جایی نخواهیم رسید، ما آدم اساسی داریم، اما اینها دستشان به جایی بند نیست.
فراستی گفت: من همینجا پیشنهاد میکنم که در زنجان یک گروه مستندسازی از افرادی که علاقهمند و وارد به کار هستند تشکیل شود و وزیر هم بیاید از شما حمایت کند، اما برای راهاندازی این گروه باید محفلهای هفتگی داشته باشید و در آن مستندهای خوب جهان و ایران از جمله نادر را ببینید.
این منتقد سینما درباره واکنشها به فیلم «عنکبوت مقدس» گفت: من یکبار گفتم اینجا هم میگویم، این اصلا فیلم نیست، که به آن جبهه میگیرید، این یک اثر مفلوک، حقیر بی همه چیز و بی وطن و غلط است، پس اصلا غلط کرده بتواند به امام رضا توهین کند، اصلا در این حد نیست، از این رو این اندازه حساسیت نیز نیاز نیست.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان زنجان نیز در این برنامه گفت: نادر طالب زاده پرورش یافته مسجد بود و پرچم مبارزه با ظلم را در عرصه هنر برداشت و بعد از شهید آوینی کسی همچون طالب زاده وارد این عرصه نشده بود.
امرالله حسنی افزود: با درگذشت مرحوم طالب زاده خلا بزرگی را در عرصه مبارزه با ظلم در حوزه فرهنگ و هنر شاهد خواهیم بود و امیدواریم این خلا با حضور هنرمندان ارزشی جبران شود.
وی با بیان اینکه افول امریکا زمانی آغاز شد که خود را در برابر انقلاب اسلامی ایران دید، افزود: به گفته مرحوم طالب زاده با پیروزی انقلاب اسلامی به دست امام راحل هراس بزرگی در دل دشمن ایجاد شد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان زنجان گفت: افرادی همچون نادر طالب زاده برنامه افق نو را راه اندازی کرد و در حوزه رسانه نیز کارهای خوبی انجام شد.
انتهای پیام/
https://tehran-24.ir/?p=118617